Hírek

A szuka tüzelési stádiumának, az optimális fedeztetési időnek a megítélésében a kan kutyák nagyon "jók", érdemes hát adni a véleményükre. Persze vannak olyanok, amelyek túlzásba viszik az érdeklődést, így akkor is fedeznék a szukát, amikor az még vagy már nem jó, vagy akár nem is tüzel. Általában a kantulajdonosok ismerik annyira kanjukat, főleg amelyik gyakran fedez, hogy "igénytelenek", azaz bármikor fedeznének, vagy "igényesek", és csak akkor fedezik a szukát, amikor az a legoptimálisabb állapotban van.


Tudjuk, hogy a szuka pérája tüzelés alatt megduzzad. Ez egy ödémás jellegű duzzanat, amely kifejezetten az ösztrogén nevű nemi hormon hatására jön létre. Ha visszalapozunk az "elmélet" részre, láthatjuk, hogy ennek a hormonnak a szintje a P2-O1 stádiumban a legmagasabb. És valóban, ilyenkor a legkifejezettebb a péraduzzanat (PD) is. Mire a kutya fedeztethető lesz, a PD már csökken. Ha túlságosan, kóros mértékben jelentkezik, abból alakul ki a hüvelyelőesés, amely komoly problémákat okozhat.


Van egy mondás (elsősorban férfiak körében népszerű), hogy "nőben, kutyában nem szabad megbízni". Nos, ez a szukák ivarzásának vizsgálatakor sokkal inkább megállja a helyét, mint más területen...

A tűrési reflex azt jelenti, hogy a szuka eltűri, hogy a kan ráugorjon a hátára és befedezze.

TÚL INTENZÍV TŰRÉSI REFLEX

Előfordul, hogy a szuka az átlagosnál erősebben, vagy hosszabb ideig vonzza a kanokat. Amelyik 1-2 hétig is erősen "megáll", azaz tűrési reflexet mutat, abban sokszor valamilyen rendellenességet találunk (pl. petefészekcysta), és rendszerint el is marad a vemhesülés, sőt gyakran gennyes méhgyulladásba torkollik a folyamat.


Leggyakrabban a tüzelés kezdetén nagy mennyiségű, élénk piros színű váladék folyik a hüvelyből, legtöbben erről veszik észre a tüzelést. A tüzelés előrehaladtával a mennyiség csökken, esetleg a váladékozás megszűnik, a színe kivilágosodik, közelít az átlátszóhoz. A tüzelés végén újry megnőhet, és sötétebbé válhat a váladék.

Fontos az egész tüzelés alatt figyelni, hogy van-e genny a váladékban, ami hüvelyfertőzésre utal. Kenettel már néhány gennysejtet (neutrophyl grnulocytát) is észre lehet venni, de a durvább elváltozások a szín és a szag megváltozásából szabad szemmel is láthatók.