Az immunrendszer feladata a szervezet, a különböző életfunciók fenntarthatóságának védelme a külvilágból bekerülő, és a szervezetben keletkező különböző káros, élő, vagy élettelen tényezők ellen. Fontos feladat, hogy helyesen felismerje a vele kapcsolatba kerülő fehérjék és egyéb anyagok közül azokat, amelyek a szervezethez ”tartoznak”, azaz sajátok, és nem szabad őket elpusztítani.Sok meddő szuka klinikai visgálata során semmilyen szervi, hormonális elváltozás, vagy fertőző jellegű kórok nem kerül megállapításra. Ilyenkor feltétlenül kell gondolni a stresszre, mint egy vagy több cikluson át meddőséget okozó tényezőre. Mit is kell vizsgálnunk, hogyan próbálkozhatunk a probléma megoldásával?
Jelen esetben nem a stressz Selye János által megfogalmazott definícióját fogjuk boncolgatni, és a hormonális háttérrel, változásokkal sem foglalkozunk. Sokkal inkább azokat az etológiai megfigyeléseket vesszük sorra, amelyek a kutya fajban kapcsolatba hozhatók a meddőséggel.


Leggyakrabban a herpesvírust kutyán a kölykök elpusztulásával kapcsolatban említik meg. A vírus valóban elpusztíthatja a kölyköket, elsősorban az első két-három élethétben, amikor még a kölykök hőszabályozása nem működik. Ezután már a termoreguláció kifejlődik, és a fertőzésre egy lázzal járó válaszreakció alakul ki. Ilyenkor már elhullás nem jellemző, inkább légzőszervi tüneteket okozhat a vírus.

Kevés adat található felnőtt kutyák herpes fertőzöttségéről. Ezek is elsősorban olyan szukák továbbtenyészthetőségével kapcsolatosak, amelyek kölykei egyszer már elpusztultak a vírustól, vagy kicsi hólyagok keletkezésével a pérán és a tasakon.


Elterjedtség, előfordulás

A Brucellosis okozója kutyákban a Brucella canis nevű gram negatív baktérium. Bár más brucellák (B. melitensis, B. abortus, B. suis) is ritkán megtelepedhetnek kutyában, de klinikai jelentőségük kutyán nincs.
A B. canis inkább az amerikai kontinensen jelent gyakori problémát a kutyások számára, Európában ritkán, főleg importtal kapcsolatosan fordul elő. Magyarországon eddig még nem írták le.