Az immunrendszer és a szaporodásbiológia

Meddőségvizsgálat

Az immunrendszer feladata a szervezet, a különböző életfunciók fenntarthatóságának védelme a külvilágból bekerülő, és a szervezetben keletkező különböző káros, élő, vagy élettelen tényezők ellen. Fontos feladat, hogy helyesen felismerje a vele kapcsolatba kerülő fehérjék és egyéb anyagok közül azokat, amelyek a szervezethez ”tartoznak”, azaz sajátok, és nem szabad őket elpusztítani.

Ennek részletes mechanizmusába nem feladatunk most belemenni, de annyit azért tudni kell, hogy az egyes sejtek felszínén található, „személyi igazolvány” funkciójú fehérjéket (MHC I és MHC II rendszer) ismerik fel sajátnak, vagy idegennek az immunrendszer sejtjei, és ez alapján döntenek reakciójukról.

A keletkező immunreakciót különböző hormonok, mediátorok, fehérjék irányítják, amelyeket még ma is csak részleteiben ismerünk.

A progeszteron (P4), a petefészek sárgatest sejtjei által termelt nemi hormon a szaporodásbiológiában is fontos szereplő. Ivarzás után a méh nyálkahártyájának felépítését befejezi, az endometrialis mirigyek nyálkatermelését beindítja, zárja a méhszájat, segít a vemhesség fenntartásában. Ugyanakkor viszont az immunrendszer reakcióját is jelentősen befolyásolja. Egészen pontosan gátolja az ölő (killer) T sejtek működését, a citotoxikus reakció beindulását. Erre nagy szükség is van, mivel a magzati sejtek felületi fehérjéi csak 50%-ban származnak az anyától, ezért nem teljesen megegyezőek az anyai sejtekéivel, így az immunrendszer könnyen idegenként ismerhetné fel a magzatot és elpusztíthatná azt.

Kísérletesen is bizonyították a P4 immunrendszert gátló, immunszuppresszív hatását. Kutya méhébe raktak baktériumokat. A fertőzés csak akkor eredt meg, ha mellette P4-t is adagoltak a kutyának, vagy olyan ciklusstádiumban volt, amikor saját P4-termelése is intenzív.

A P4 különböző mechanizmusokon keresztül fejti ki immunszuppresszív hatását. Amennyiben ezek a mechanizmusok sérülnek, vagy túlságosan alacsony a P4 szint, az immunrendszer tönkreteheti a magzatot. Ez a klinikumban semmilyen tünetet nem okoz, nincs vetélés vagy koraellés, sem váladékozás, mindössze a szuka nem vemhesül.
A sikertelen vemhesítés később is előfordulhat, akár a szuka élete végéig tarthat a meddőség. A kórjelzés elég nehéz, leginkább a P4 szint vemhesség alatti mérésével lehetséges. A P4 immunszuppressziót okozó hatását közvetítő mediátorok és hormonszerű anyagok vizsgálata kutyán még csak a kezdeteknél tart, de humán gyógyászatban is sok még a fehér folt ezen a területen.