Rutin műtétnek számít, időtartama kb 25-30 perc.  A kutyát műtét előtt koplaltatni célszerű, kistestűt 12, nagyot 24 óráig. Vizet folyamatosan kapjon, ez főleg nyári melegben fontos. Megbeszélt időpontra behozzák, fél óra múlva készen van. Mivel műtét után ébresztőt kap, már ébredezik, mikor elviszik. Műtét után, ha már ébredezik, lehet itatni, este 1-2 falatot ehet is. 1 napig szobahőn kell lennie, utána is tiszta száraz helyen, lehetőleg másik kutyáktól elkülönítve.


Viszonylag gyakran előfordul kan kutyán (és sertésen!), hogy egyik, esetleg mindkét here a hasüregben marad, vagy a lágyékcsatornában megáll, és nem jut el a herezacskóig. Ilyenkor kutyán, ha tenyészállatról lenne szó, lehet próbálkozni HCG injekciós kúrával. Ha ezzel sikerül lehozni, még tenyészthető az eb (bár ennek etikusságát is megkárdőjelezik sokan), ha nem, úgy mindenképp el kell távolítani a heréket, akárhol is vannak.


A gennyes méhgyulladás, (pyometra) szuka kutyák igen gyakori betegsége. Előfordulása a korral párhuzamosan meredeken nő. Egyes felmérések szerint a nem ivartalanított szukák 4 %-át 10 éves korig érinti. Oka mind a mai napig nem teljesen tisztázott, a méh nyálkahártyájának kórszövettani vizsgálatából lehet következtetni arra, hogy a kutya pyometrás lesz (ezt a vizsgálatot azonban csak a kioperált méhen lehet elvégezni, tehát legkevésbé sem gyakorlatias).


Kan kutyák ivartalanítása a herék sebészi úton történő eltávolításával jár. A műtét elvégzése javasolt, ha a kutya túlságosan szökős, más kutyákkal szemben agresszív, szukákkal van együtt tartva, esetleg olyan betegsége van, ami kasztrációval orvosolható (pl. here vagy prosztata elváltozásai, BPH).


Miért ivartalanítjuk kedvencünket?

  • Elkerülni a felesleges szaporulatot;
  • megakadályozni az állat neméből eredő, minket zavaró viselkedését (hím állatok: csavargás, verekedés, vizelettel jelölés, nőstény állatok: tüzelés, csavargás, felesleges vemhesülés);
  • egyes betegségek gyógyításához elengedhetetlen az ivartalanítás.