Gennyes méhgyulladás (pyometra)

Kutyák ivartalanítása

A gennyes méhgyulladás, (pyometra) szuka kutyák igen gyakori betegsége. Előfordulása a korral párhuzamosan meredeken nő. Egyes felmérések szerint a nem ivartalanított szukák 4 %-át 10 éves korig érinti. Oka mind a mai napig nem teljesen tisztázott, a méh nyálkahártyájának kórszövettani vizsgálatából lehet következtetni arra, hogy a kutya pyometrás lesz (ezt a vizsgálatot azonban csak a kioperált méhen lehet elvégezni, tehát legkevésbé sem gyakorlatias). A hajlam viszont megállapítható a kutya kórtörténetéből, ahol ráutaló jeleket találhatunk: ilyenek: rendszeres álvemhesség, rendszertelen tüzelési ciklusok, meddőség, esetleg gennyes folyások, hypotyreosis.

Megkülönböztetünk nyílt nykú pyometrát, ahol a pérarésen keresztül gennyes folyást látunk, valamint zárt nykú pyometrát, ahol a méhnyak még résnyire sem nyílik ki, így az összes, a méh üregében keletkezett genny bennreked. Utóbbiból könnyen életveszélyes állapot alakulhat ki. A tünetek nem kórjelző értékűek, bágyadtság, étvágytalanság, esetleg hányás, esetleg lógó has jellemzi. Vérvizsgálattal emelkedett fehérvérsejtszámot látunk, valamint, főleg életveszélyes esetben megemelkedik a vér karbamidszintje is.

Diagnózishoz ultrahangra van szükség. A képen is látható, ahogy a gennyel telt méh sötét tömlőként látszik, jól követhető, könnyen megkülönböztethető a vemhességtől, esetleg más folyadékkal telt hasűri képletektől.

Gyógyszeres kezelést, a termékenység visszaállítását 4 éves kor alatt lehet megpróbálni, de ha a szuka tenyészértéke nem nagy, inkább itt is  a műtét mellet döntünk. 4 évesnél idősebb kutyáknál kizárólag a műtét a megfelelő kezelés. Ilyenkor a gennyel telt méhet a petefészkekkel együtt eltávolítjuk úgy, mint a normál ivartalanításnál, csak itt a műtét nehezebb és kockázatosabb is. Vigyázni kell, nehogy elfakadjon a méh műtét közben, és a genny a hasüregbe folyjon, valamint a fenyegető shockveszély elhárítására is tenni kell valamit (infúzió).

Műtét után a gyógyulás meglepően gyors tud lenni, a szuka teljes értékű életet élhet a továbbiakban.

A képen az ultrahangon is szereplő 6 éves rottweiler méhét látjuk kiterítve, a lekötések előtt.

Ezen a képen a műtét után látjuk az eltávolított méhet, valamint a hasfalsebet. A kutya néhány nap antibiotikumos kezelés után teljesen gyógyult.