Rejtett here eltávolítása kutyán

Kutyák ivartalanítása

Viszonylag gyakran előfordul kan kutyán (és sertésen!), hogy egyik, esetleg mindkét here a hasüregben marad, vagy a lágyékcsatornában megáll, és nem jut el a herezacskóig. Ilyenkor kutyán, ha tenyészállatról lenne szó, lehet próbálkozni HCG injekciós kúrával. Ha ezzel sikerül lehozni, még tenyészthető az eb (bár ennek etikusságát is megkárdőjelezik sokan), ha nem, úgy mindenképp el kell távolítani a heréket, akárhol is vannak. A hasüregben nem maradhat here, mert ott 2-3 fokkal melegebb van, mint a herezacskóban lenne, és ezért a bentrekedt here 3-4 éves kor körül eldaganatosodik, életveszélyt okozva. Mivel öröklődő elváltozásról van szó, ki kell venni a herezacskóban levő herét is, hogy ne szaporodhasson az állat, ne szórhassa a hibát.

Műtét alkalmával altatott állaton az egészséges herét a szokásos módon távolítjuk el, majd a penis magasságában egy 2-3cm hosszú seben át behatolunk a hasüregbe. Itt felkeressük a herét, lekötjül és eltávolítjuk. Ezután a hasfalsebet a szokásos módon zárjuk.

Ha már daganatos a here, jelentősen megnagyobbodott, sokkal bonyolultabb lesz a műtét, és a kutya élete is veszélyben lehet. A képen egy 12 kg-os 7 éves beagle-ből egy 2,3 kg-os rejtett herét vettünk ki (túlélte!)

Kép: Petcity archívum

Műtét ára: 20-40000 Ft, testmérettől függően