Hüvelyváladék mennyisége, minősége, mint ivarzási tünet

Megfigyelhető tünetek

Leggyakrabban a tüzelés kezdetén nagy mennyiségű, élénk piros színű váladék folyik a hüvelyből, legtöbben erről veszik észre a tüzelést. A tüzelés előrehaladtával a mennyiség csökken, esetleg a váladékozás megszűnik, a színe kivilágosodik, közelít az átlátszóhoz. A tüzelés végén újry megnőhet, és sötétebbé válhat a váladék.

Fontos az egész tüzelés alatt figyelni, hogy van-e genny a váladékban, ami hüvelyfertőzésre utal. Kenettel már néhány gennysejtet (neutrophyl grnulocytát) is észre lehet venni, de a durvább elváltozások a szín és a szag megváltozásából szabad szemmel is láthatók.

A váladék mennyisége és színe nem alkalmas önmagában a helyes fedeztetési időpont meghatározására, bár a szukáról alkotott összképet jól kiegészíti. Egy 200 tüzelés vizsgálatán alapuló saját kísérletünk adatai alapján készült a következő táblázat, ahol a váladék mennyiségét az aktuális progeszteronszinttel vetettük össze.

Szuka progreszton szintje

Magyarázat:

Progeszteronszintek:

  • 2ng megfelel a korai stádiumnak, P1-P2
  • 4ng megfelel az átmeneti stádiumnak, P2-O1
  • 7ng megfelel az optimális fedeztetési időpontnak, O1-O2

Váladék mennyisége

A váladék mennyiségét 0-3 számokkal jelöltük, ahol "0" értéknél nincs váladék, 3 értéknél pedig napi kb 1 dl, nagy mennyiség. Az 1 és 2 értékek köztes értékek.

Adatok értékelése

Világosan látható, hogy korai stádiumokban a kutyák többségének nagyobb mennyiségű váladéka van, ami a progeszteron emelkedésével csökken. De az is látható, hogy ez csak egy tendencia, sok a kivétel alóla. Túlzottan is sok ahhoz, hogy egyedül ennek a tünetnek alapján megbecsülhessük a progeszteronszintet, és ezáltal az optimális fedeztetési időt.

Pangó váladék

Előfordulhat, főleg angol bulldogon, de már láttuk német juhászon és egyéb fajtákon is, hogy anatómiai hiba miatt a váladék nem tud kiürülni a hüvelyből. Ilyenkor pang, kitűnő táptalajt jelent a fertőzéseknek, előbb utóbb kellemetlen szaga is lesz, arról nem is beszélve, hogy a bejuttatott spermának "útjában van", lehetetlenné teszi a termékenyülést.
Kezelés:
naponta le kell ereszteni (vaginoszkóppal, vagy inszemináló katéterrel, vagy bármilyen merev falú steril csővel), a hüvely üregét pedig jóddal, vagy hüvelykúppal kell fertőtleníteni. A fertőtlenítést a fedeztetés napján és előtte való nap NE alkalmazzuk, nehogy mi tegyük tönkre a spermiumokat.