Szukák tűrési reflexe

Megfigyelhető tünetek

Van egy mondás (elsősorban férfiak körében népszerű), hogy "nőben, kutyában nem szabad megbízni". Nos, ez a szukák ivarzásának vizsgálatakor sokkal inkább megállja a helyét, mint más területen...

A tűrési reflex azt jelenti, hogy a szuka eltűri, hogy a kan ráugorjon a hátára és befedezze.

TÚL INTENZÍV TŰRÉSI REFLEX

Előfordul, hogy a szuka az átlagosnál erősebben, vagy hosszabb ideig vonzza a kanokat. Amelyik 1-2 hétig is erősen "megáll", azaz tűrési reflexet mutat, abban sokszor valamilyen rendellenességet találunk (pl. petefészekcysta), és rendszerint el is marad a vemhesülés, sőt gyakran gennyes méhgyulladásba torkollik a folyamat.

Az átlag szuka csak 2-4 napig veszi fel a kant, előtte, utána nem.

Időnként a szuka még keresi is a kant, és tolja oda a hátulját, mintegy felkínálva a fedezést. Ha nincs kan a közelben, másik szukának is felkínálkozhat, sőt, ő maga is felugrálhat másik, esetleg nem is tüzelő szukákra.

TŰRÉSI REFLEX TELJES VAGY RÉSZLEGES HIÁNYA

Az átlagos szuka csak a P1-P2 stádiumban, az optimális fedeztetési iőden mutat hajlandóságot a kan elfogadására. Gyakran azonban ilyenkor sem állnak meg a szukák.
Ennek több oka is lehet:

  • Anatómiai hüvelyszűkület miatt korábban fájdalmas fedezése volt,
  • ideges, feszült, félénk és szűz állatok gyakran ellenállnak,
  • hosszú utaztatás után azonnal fedeztetnek, pihentetés, környezethez szoktatás nélkül,
  • nem minden szuka fogad el bármilyen kant, van, amelyik válogat.

Jól szemlélteti a szukák tűrési reflexének arányát egy saját kísérletünk, ahol kb. 200 tüzelés adatait dolgoztuk fel.

A bal oldali oszlopban a szuka progeszteronszintje látható, ez alapján kb. beazonosítható a ciklusstádium, a másik két oszlopban pedig az adott hormonszintű "tűrő" ill. "nem tűrő" szukák aránya van feltüntetve.

Szukák tűrési reflexe

Látható, hogy a tüzelés előrehaladtával növekszik a tűrő szukák aránya, de még az optimális időpontban is van 12 %, ami nem áll meg.

Mindezekből végkövetkeztetésként azt vonhatjuk le, hogy a szukák tűrési reflexét mindenképpen nyomon kell követnünk, akkor is, ha mesterséges termékenyítésre kerül sor, de a tüzelési stádiumra vonatkozólag messzemenő következtetést nem vonhatunk le az innen nyert adatokból.