Kan érdeklődése

Megfigyelhető tünetek

A szuka tüzelési stádiumának, az optimális fedeztetési időnek a megítélésében a kan kutyák nagyon "jók", érdemes hát adni a véleményükre. Persze vannak olyanok, amelyek túlzásba viszik az érdeklődést, így akkor is fedeznék a szukát, amikor az még vagy már nem jó, vagy akár nem is tüzel. Általában a kantulajdonosok ismerik annyira kanjukat, főleg amelyik gyakran fedez, hogy "igénytelenek", azaz bármikor fedeznének, vagy "igényesek", és csak akkor fedezik a szukát, amikor az a legoptimálisabb állapotban van.

Ez utóbbi kantípus nagyon értékes segítséget adhat a szuka tüzelésvizsgálatában. Sokszor minden egyéb vizsgálatot mellőzve is sikerül így megtalálni az optimális fedeztetési időpontot egy egészséges, jól ivarzó szukánál. Ha esetleg nincs a közelben ilyen kan, érdemes a szukát 2-3 különböző kannal is "vizsgáltatni", és az eredményt elemezni.

HA A KAN NEM ÉRDEKLŐDIK

Az viszont szinte teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy ha a kanok nem érdeklődnek az adott szuka iránt, legyen annak bármilyen vizsgálati lelete is, annak a szukának a tüzelésével valami nincs rendben. Még ha normális hormonszintek is mérhetők, nem biztos a vemhesülés. Ezért a kan reakciója nagyon fontos tünet, amelyet, ha figyelmen kívül hagyunk, azzal fontos adatokat veszíthetünk.

A továbbiakban egy kb. 200 tüzelés vizsgálatát magába foglaló kísérlet adatainak ide vonatkozó részét ismertetjük.

Kan érdeklődése

A bal oldali oszlopban láthatók a kanok által véleményezett szukák aktuális progeszteron-szintjei, azaz az első sor megfelel a P1-P2 stádiumnak, a középső a P2-O1 stádiumnak, a harmadik pedig az optimális fedeztetési időben készült. Látható, hogy a tüzelés előrehaladtával az "igényes" kanok is elkezdenek érdeklődni, és a csúcson minden kan befedezné a szukát. Ugyanakkor az is látnivaló, hogy már a P1-P2 stádiumban, amikor még termékenyülés nem következne be, a kanok jelentős része már aktív.

Mindezekből az a következtetés vonható le, hogy ha a kan érdeklődik, az nem jelenti automatikusan, hogy fedeztethető a szuka, de ha nem, az mindenképpen rossz előjel.