Szukák péraduzzanata tüzelés alatt

Megfigyelhető tünetek

Tudjuk, hogy a szuka pérája tüzelés alatt megduzzad. Ez egy ödémás jellegű duzzanat, amely kifejezetten az ösztrogén nevű nemi hormon hatására jön létre. Ha visszalapozunk az "elmélet" részre, láthatjuk, hogy ennek a hormonnak a szintje a P2-O1 stádiumban a legmagasabb. És valóban, ilyenkor a legkifejezettebb a péraduzzanat (PD) is. Mire a kutya fedeztethető lesz, a PD már csökken. Ha túlságosan, kóros mértékben jelentkezik, abból alakul ki a hüvelyelőesés, amely komoly problémákat okozhat.

A PD mértéke szukánként erősen különböző intenzitású lehet. Van amelyiknek semmi sem látszik (legyen ez 0 fokozat), van, amelyiknek hatalmas, a péra eredeti átmérőjének többszörösét éri el (legyen ez 3. fokozat) és persze a kettő között változatos mértékben jelentkezhet (1-2 fokozat). Egy 200 tüzelést vizsgáló saját kísérletünk adatai alapján összegyűjtöttük, hogy különböző ciklusstádiumokban, amelyeket a progeszteronszint nagyjából jellemez, milyen mértékben és arányban jelentkezett a PD.

Szukák péraduzzanata

A táblázatból kizárólag a tendencia látható, hogy a tüzelés előrehaladtával a péraduzzanat valamelyest csökken. Az adatok viszont annyira szórnak, hogy megállapítható, hogy a péraduzzanat a ciklusstádiumok megállapítására egyáltalán nem alkalmas, inkább klinikai szempontból lehet érdemes megfigyelni, valamint, mivel a tüzelés kezdetének első jele bizonyos péraduzzanat, ezért ilyenkor észlelése hasznos lehet.