Hírek 9/9

Van egy mondás (elsősorban férfiak körében népszerű), hogy "nőben, kutyában nem szabad megbízni". Nos, ez a szukák ivarzásának vizsgálatakor sokkal inkább megállja a helyét, mint más területen...

A tűrési reflex azt jelenti, hogy a szuka eltűri, hogy a kan ráugorjon a hátára és befedezze.

TÚL INTENZÍV TŰRÉSI REFLEX

Előfordul, hogy a szuka az átlagosnál erősebben, vagy hosszabb ideig vonzza a kanokat. Amelyik 1-2 hétig is erősen "megáll", azaz tűrési reflexet mutat, abban sokszor valamilyen rendellenességet találunk (pl. petefészekcysta), és rendszerint el is marad a vemhesülés, sőt gyakran gennyes méhgyulladásba torkollik a folyamat.

Leggyakrabban a tüzelés kezdetén nagy mennyiségű, élénk piros színű váladék folyik a hüvelyből, legtöbben erről veszik észre a tüzelést. A tüzelés előrehaladtával a mennyiség csökken, esetleg a váladékozás megszűnik, a színe kivilágosodik, közelít az átlátszóhoz. A tüzelés végén újry megnőhet, és sötétebbé válhat a váladék.

Fontos az egész tüzelés alatt figyelni, hogy van-e genny a váladékban, ami hüvelyfertőzésre utal. Kenettel már néhány gennysejtet (neutrophyl grnulocytát) is észre lehet venni, de a durvább elváltozások a szín és a szag megváltozásából szabad szemmel is láthatók.