Hírek

Módszerek

Klinikai vizsgálat célja: a termékenyülést akadályozó tényezők minél pontosabb felderítése
Mindezek alapján kialakul egy kép a kutyáról, felszínre kerülnek a vemhesülést esetleg akadályozó tényezők. Jöhet a a speciális ivarzásvizsgálat.

Az LH az érett petesejteknek a petefészektüszőkről való leválasztásáért, és a petevezetőbe való továbbításáért felelős hormon. Ivarzáskor egy alacsony alapszinten van, ám kb. 5-6 nappal a helyes fedeztetési idő előtt szintje jelentősen megemelkedik, és kb 1 napig magas marad (LH csúcs). Ezt az ivarzás központi eseményénak is tekinthetjük, a többi történés várható idejét sok tudományos publikáció ehhez viszonyítva adja meg.

Vaginoszkópiának hívjuk azt a vizsgálatot, amikor speciális eszközzel, ún. vaginoszkóppal benézünk a szuka hüvelyébe, és a hüvelyfal összképéből, ráncoltságából, színéből, csúszósságából következtetünk a szuka aktuális tüzelési stádiumára. A látott hüvelykép elbírálása teljesen szubjektív, nagyban függ a vizsgáló véleményétől. Némi gyakorlattal viszont nagyon sok hasznos információ nyerhető a szuka tüzeléséről ezzel a viszonylag egyszerűen kivitelezhető vizsgálattal.

A szukák hüvelyfalának nyálkája bizonyos elektromos ellenállással bír.

Szukatüzelés

Ennek mérésére fejlesztették ki a képen látható eszközt, amelyet a Draminski nevű lengyel cég direkt kutyák vizsgálatához gyárt (ára 100000 Ft körül mozog).
Az ellenállás a tüzelés elején emelkedik, majd, nagyjából az ösztrogénszint változásával párhuzamosan csökkenni kezd. Amikor csökken, akkor van a helyes fedeztetési idő.