Hüvelyellenállás és hüvely ph mérése

Rendelői vizsgálatok

A szukák hüvelyfalának nyálkája bizonyos elektromos ellenállással bír.

Szukatüzelés

Ennek mérésére fejlesztették ki a képen látható eszközt, amelyet a Draminski nevű lengyel cég direkt kutyák vizsgálatához gyárt (ára 100000 Ft körül mözög).

Az ellenállás a tüzelés elején emelkedik, majd, nagyjából az ösztrogénszint változásával párhuzamosan csökkenni kezd. Amikor csökken, akkor van a helyes fedeztetési idő.

A módszer előnye, hogy nagyon egyszerű, a tenyésztő is könnyen végrehajthatja otthon, és (hangsúlyozottan) egészséges szukákon még eredményes is lehet. Hátránya, hogy sikertelen vemhesítés esetén semmilyen használható információt nem ad a hiba okáról, sem támpontot a megoldáshoz. Pontosságban sem veheti fel a versenyt pl. a progeszteronméréssel.

Mi is kipróbáltuk a módszert, de mivel a rendelőbe főleg problémás kutyák jönnek, ahol használata nem sokat segít, kivettük a napi rutinból.

Hüvely ph, és annak mérése

Vannak adatok a szakirodalomban, hogy a hüvely ph-ja tüzelés alatt változik, átmenetileg csökken, majd visszaemelkedik. Amíg a ma használatos hormonteszteket nem ismerték, helyenként mérték a hüvely ph-t, de ma már senki nem használja, mert nem különíthetők el vele az egyes ciklusstádiumok. A ph-t befolyásolhatja egy esetleges hüvelygyulladás, hurut jelenléte is, ciklustól függetlenül.

phmero

A kép egy digitális ph mérőt ábrázol, ami alkalmas kísérletben hüvely ph mérésére, de a napi klinikai praxisban soha sem használtuk.