A hüvelykenet vizsgálatának módszere, haszna

Rendelői vizsgálatok

Mit látunk a mikroszkópban, amikor hüvelykenetet vizsgálunk?

  • hüvelyhámsejteket,
  • vörös és fehérvérsejteket,
  • sejttörmeléket,
  • baktériumokat, gombákat (speciális festést igényelhet).

Miért vizsgáljuk a kenetet és mikor?

  • tüzelés alatt, a ciklusstádium meghatározásához jó segédeszköz,
  • a hüvely "tisztaságának" érzékeny indikátora, mert a neutrophyl granulociták (gennysejtek) jelenlétét hamar kimutatja.

Hogyan vesszük le és hogyan festjük meg a kenetet?

Géztampon kenetvételhez

Kenetvételhez steril géztampont kell használni. Mi érfogóra csavart, majd gőzzel sterilezett, és megnedvesített géztampont használunk. A hüvelybe vezetve 1-2-szer megcsavarjuk, és a gézre rakódott sejteket tárgylemezre visszük, ahol száradás után megfesthető.

Tüzelésvizsgálat alkalmával cél, hogy minél gyorsabban kész legyen a festés, és hogy a sejtalkotók (mag, stb.) viszonylag jól elkülöníthetők legyenek. Erre a célra nekünk már évek óta az ún. Diff Quick 3 komponensű festék vált be legjobban, amely 2-3 napig még fixálja is a kenetet, tehát nem kell azonnal elbírálni, vagy összehasonlítás végett el lehet tenni.

Egyes ciklusstádiumokra jellemző kenetek

Először nézzük át, milyen hüvelyhámsejttípusok is léteznek (1. ábra), majd ezek előfordulását, arányát a tüzelés alatti hormonális és vaginoszkópiás változásokkal egybevetve (2. ábra)

lh5
sejttípusok

Az 1. ábra szerint a szuka teljes (kb 4-10 hónapig tartó ciklusát az alábbi stádiumokra oszthatjuk:

- anoestrus: a tüzelés előtti nyugalmi időszak, amikor a nemi hormonok szintje nagyon alacsony, tüzelési tünetek nincsenek, a kant nem vonzza a szuka.

- korai prooestrus (P1): a tüzelés kezdete. A péra megduzzad, nagy mennyiségű, híg, véres váladék kezd folyni a szukából. Időtartama: 3-8 nap. a kenetben kicsi, kerek, erősen festődő magvú hámsejtek vannak.

- késői prooestrus (P2): a péraduzzanat még mindig nagy, sok a váladék, magas ösztrogénszint és 1ng alatti progeszteronszint jellemző. A kenetben látható sejtek mérete jóval nagyobb, mint a P1 stádiumban, de a mag még mindig erősen festődik, a sejtek rendkívül egységes kinézetűek. A P1 és P2 stádiumok elkülönítése elsősorban kenettel és vaginoszkópiával lehetséges.

- korai oestrus (O1): az esetek többségében csökken a péraduzzanat mértéke, és a váladék valamelyest világosodik, és kevesebb lesz. A szuka sokszor már megáll a kannak. Az ösztrogén hormon szintje eléri a maximumot, majd csökkenni kezd. A stádium végén következik be az LH csúcs, azaz a luteinizáló hormon 1-2 napig tartó hirtelen emelkedése. A kenetben továbbra is egységes kinézetű, nagy méretű hámsejtek találhatók, de a magok festődése kevésbé intenzív, mint korábban, nő a mag nélküli sejtek aránya.

- oestrus (O2): az LH csúcs után az ösztrogénszint csökken, és megindul a progeszteron emelkedése, amit rendszeresen mérünk. A péraduzzanat csökken, a váladék mennyisége lecsökken, vagy eltűnik, a hüvely kiszárad. A szuka megáll. A nagy, magtalan hüvelyhámsejtek dominálnak a kenetben, és a stádium vége felé újra megjelennek a kis kerek parabasalis sejtek, először csak nagyon alacsony arányban. A stádium hossza 2-4 nap, ekkor kell a szukát fedeztetni.

- metoestrus (M): a kenetben láthatók a legintenzívebb változások: hirtelen (kb. 1 nap alatt) 50-60 %-kal megnő a parabasalis sejtek aránya, valamint gyakran megjelenik egy-két gennysejt is. Ekkor már a kutya fedeztetésével elkéstünk. A tűrési reflex is eltűnik, újra folyhat váladék a hüvelyből.

Most pedig nézzük meg az egyes ciklusstádiumokra jellemző keneteket (Diff Quick festés):

A P1 és M stádiumok kenetképei nagyon hasonlóak, ezért kenet alapján ezek a stádiumok nem különböztethetők meg. Mivel ugyanez a helyzet a vaginoszkópiával is, ilyenkor progeszteronmérés alapján tudunk egyértelműen dönteni.

A P2-O1-O2 stádiumok egyértelmű elkülönítésére sem alkalmas önmagában a kenet, mert a képeken látható különbségek a valóságban nem mindig ennyire egyértelműek, ezért a tünetek és az összes vizsgálati eredmény alapján kialakult összkép figyelembe vételével határozzuk meg a ciklusstádiumot, és teszünk javaslatot a fedeztetési időre.

Az O2-M stádiumok elkülönítése viszont leginkább a kenettel lehetséges, a fentebb részletezett erőteljes változások miatt.