Vaginoszkópia

Rendelői vizsgálatok

Vaginoszkópiának hívjuk azt a vizsgálatot, amikor speciális eszközzel, ún. vaginoszkóppal benézünk a szuka hüvelyébe, és a hüvelyfal összképéből, ráncoltságából, színéből, csúszósságából következtetünk a szuka aktuális tüzelési stádiumára. A látott hüvelykép elbírálása teljesen szubjektív, nagyban függ a vizsgáló véleményétől. Némi gyakorlattal viszont nagyon sok hasznos információ nyerhető a szuka tüzeléséről ezzel a viszonylag egyszerűen kivitelezhető vizsgálattal.

Mire jó a vaginoszkópia?

Hogyan csináljuk?

A kutyába álló helyzetben óvatosan betoljuk a képen is látható műszert, amely egy rozsdamentes, sterilizált fém cső. Ha a helyén van, belevilágítunk erős fénnyel, és elbíráljuk a látottakat. Ajánlatos ki-be mozgatni a csövet a világítás alatt, mert így egyrészt jobban láthatjuk a nyálkahártya redőit, másrészt hamarabb megtaláljuk az esetleg pangó váladékot.

A hüvelynyálkahártya képe nem csak ösztrogénfüggő, mint a kenet, hanem nagyban függ a progeszteronszinttől is, ezért a P1-P2-O1 tüzelési stádiumok elkülönítésére valamivel alkalmasabb.

  • Az ivarzás aktuális stádiumának becslésére
  • hüvelyszűkület, sövény, egyéb mechanikai akadály észlelésére
  • rendellenes színű, szagú, mennyiségű váladék felderítésére
  • nagy mennyiségű pangó váladék leeresztésére

Mit látunk a vaginoszkópban?

 

Prooestrusban, a ciklus elején a nyálkahártya sima, nedvdús, hosszanti, a hüvely üregével párhuzamos ráncai duzzadtak, kitöltik a hüvely üregét. Ilyenkor a vaginoszkóp teljesen simán becsúsztatható. Később, ahogy haladnak a napok, a hosszanti redők laposabbá válnak, felületük kevésbé csillogó, kevésbé csúszós, egyre inkább az aszalt szilvára emlékeztetővé válik. Színe a kezdeti rózsaszín helyett kivilágosodik, sokszor közelít a fehérhez. A hüvely ürege rendszerint még mindig nem látható.

Oestrusban a ráncosodás tovább erősödik, a nyálkahártya színe rózsaszínes, vagy világosszürke lesz, a hüvely üregét már sokszor nem töltik ki teljesen a redők. A vaginoszkópot nehezebben lehet betolni a hüvelybe a kiszáradt fal miatt.

Dioestrusban (amikor már késő fedeztetni) ellaposodnak a hosszanti redők, és a keresztráncok is, a hüvely lumene újra jól láthatóvá válik. A vaginoszkóp újra könnyen becsúsztatható lesz.

Pangó váladék leeresztése

A vaginoszkópiás vizsgálatnak néha terápiás haszna is lehet. Olyan állatokban, ahol a hüvely végső szakasza kissé emelkedik, nagy mennyiségű pangó váladék rekedhet meg a hüvely üregében, amely a méhből származik, többnyire steril, vörhenyes színű, húslére emlékeztető szagú, mennyisége 1-2dl is lehet. Ez mindenképp a sperma "útjában" van, tehát le kell ereszteni. Erre alkalmas lehet a vaginoszkóp is. Megtekintés alkalmával, ha találunk pangó váladékot, azt mindig leeresztjük. Ha sok van, akár naponkénti leeresztés is szükségessé válhat. A tapasztalat az, hogy a fedeztetési időpont körül már lecsökken a mennyiség, inkább a korábbi stádiumokban jelentős a termelés.