Hírek

MIÉRT CÉLSZERŰ IVARTALANÍTTATNI A MACSKÁT?

Kétszeres élettartam

Az ivartalanított macskák várható élettartama kétszer több, mint a nem ivartalanítottaké (14-18 év a 6-10 évvel szemben). Ennek számos oka van:

Viselkedési szokások megváltozása

A nem ivartalaníott kandúrok és az ivarzó nőstények erős szagú vizelettel jelölik meg a területüket. Ez a szokás ivartalanítás után sok egyednél teljesen megszűnik, a vizelet kellemetlen szaga enyhül, részben vagy teljesen eltűnik. Az ivartalanított macska jobban kötődik gazdájához, kevésbé foglalkoztatják fajtársai, így sokkal kedvesebb, értékesebb társállattá válhat.

Nőstény macskák ivartalanítására több okból is nagy szükség van. Egyrészt kedvencünk elviselhetetlen, amikor "bagzik", nyávog, hempereg, nyugtalan, elszökik, stb, másrészt a felesleges szaporulattól megszabadulni (humánus módon) nem egyszerű. Egy macska évente 3-4-szer is ellhet, 3-8 kölyköt alkalmanként.

Kandúr herélése állítólag "a Világ legegyszerűbb műtéte, csak ne tudjon a macska védekezni".

Mivel technikailag tényleg nagyon egyszerű műtétről van szó, csak azért foglalkozunk itt vele, mert laikusok között nagyon sok kérdés merül fel. A leggyakoribbakra próbálunk meg itt válaszolni.