Macska ivartalanításról általánosságban

Macskák ivartalanítása

MIÉRT CÉLSZERŰ IVARTALANÍTTATNI A MACSKÁT?

Kétszeres élettartam

Az ivartalanított macskák várható élettartama kétszer több, mint a nem ivartalanítottaké (14-18 év a 6-10 évvel szemben). Ennek számos oka van:

Viselkedési szokások megváltozása

A nem ivartalaníott kandúrok és az ivarzó nőstények erős szagú vizelettel jelölik meg a területüket. Ez a szokás ivartalanítás után sok egyednél teljesen megszűnik, a vizelet kellemetlen szaga enyhül, részben vagy teljesen eltűnik. Az ivartalanított macska jobban kötődik gazdájához, kevésbé foglalkoztatják fajtársai, így sokkal kedvesebb, értékesebb társállattá válhat.

MIBŐL ÁLL AZ IVARTALANÍTÁS?

Nőstény macskák ivartalanítása

Időszakos sterilizálás, fogamzásgátlás

Hormonális fogamzásgátló kezeléssel érhető el, amelyet meghatározott időnként ismételni kell. Az ivarzás elnyomása és a sterilitás addig tart, amíg a kezelés, utána a macska rendszerint ivarzik, és termékenyülhet is.
A tablettás fogamzásgátlók rendszerint gesztagén (hormon) tartalmú készítmények, általános adagjuk heti 1 tabletta. Meglévő ivarzás elnyomására is alkalmasak, ilyenkor a tünetek mérséklődéséig (kb. 3-4 nap) naponta 1 tablettát kell adni.
Injekciók is léteznek, nagyjából hasonló hatóanyaggal, mint a tabletta, de egy kezelés itt 3-6 hónapos "védettséget" is adhat.

A macska jobban bírja a fogamzásgátlást, mint a kutya, de azért itt is előfordulhat következményként gennyes méhgyulladás, vagy emlődaganat. Ezért, ha végleges az elhatározásunk, hogy nem szeretnénk utódot kedvencünktől, mindenképp a műtéti ivartalanítást válasszuk.

Végleges sterilizálás, ivartalanítás

Ez egy sebészeti beavatkozás, ahol mély altatás mellett a hasüregből eltávolítjuk a nőstény macska petefészkeit, és gyakran a méhet is. Vemhes állaton is végrehajtható, de nem túl "sportszerű". Legjobb, ha akkor ivartalanítunk, amikor a macska nem ivarzik, mert ilyenkor a nemi hormonok szintjei alacsonyak, és a hormontermelő szerv, a petefészek eltávolításával nem lesz nagy hormonális változás. Ezzel ellentétben viszont, ha épp tüzel az állat, vagy vemhes, az aktuálisan magas hormonszintek műtét után hirtelen nullára csökkennek, ami növeli a vizeletcsöpögés, mint szövődmény esélyét. Maga a műtét rutin beavatkozás egy állatorvos részére, nem bonyolult, kicsi a kockázata. A hasfalsebet varratokkal zárjuk, erre műtét után kap a macska egy kötést, amely legalább 1 hétig rajta kell, hogy legyen. Ezen kívül fájdalomcsillapításra 1-2 napig kaphat fájdalomcsillapító tablettákat is (pl. napi 2x1/4 algopyrin). Varratszedés a műtét után kb. 10 nap múlva esedékes.

Kandúrok ivartalanítása

Itt csak végleges, sebészi ivartalanítás jöhet szóba, amely a herék eltávolításából áll. Itt is narkózisban végezzük a műtétet, bármilyen egyszerű is, mivel a fájdalmat és stresszt csak így lehet kiküszöbölni. A sebet nem varrjuk, utókezelést gyakorlatilag nem igényel.

MIKOR IVARTALANÍTTASSUK KEDVENCÜNKET?

Mindkét nemen a legcélszerűbb 6-8 hónapos korban elvégezni a műtétet, amikor az ivarérés még nem következett be, de a here ill. petefészek már kellően fejlett ahhoz, hogy eltávolítható legyen. Leggyakrabban akkor kerülnek hozzánk a macskák ivartalanításra, amikor már javában ivarzanak, és gazdájuk annak minden kellemetlenségéből részesül. Természetesen ilyenkor is el lehet végezni a műtétet mindkét nemen, sőt, idősebb egyedek is ivartalaníthatók a tulajdonos igénye szerint. Kandúroknál gyakorlati tapasztalat, hogy az ivarérés előtt ivartalanított egyedek vizelete szinte soha sem lesz szagos, nem fog jelölgetni, általában kevésbé lesz csavargó, verekedő természetű, mint ivarérés után műtött társai.

  • Az ivartalanított macska kevésbé hajlamos az elkóborlásra, így csökken a kockázata annak, hogy elüti egy autó, vagy hogy a hosszabb-rövidebb távollét alatt jelentősen lesoványodik, legyengül, esetleg elkap fertőző vírusos betegségeket, férgességet, bolhát, stb.)
  • Sokkal ritkábbak a harcban szerzett sérülések, harapás, karmolás
  • Méhgyulladás és a nemi szervek daganatai kialakulásának az esélye gyakorlatilag megszűnik.