Kandúr herélés

Macskák ivartalanítása

Kandúr herélése állítólag "a Világ legegyszerűbb műtéte, csak ne tudjon a macska védekezni".

Mivel technikailag tényleg nagyon egyszerű műtétről van szó, csak azért foglalkozunk itt vele, mert laikusok között nagyon sok kérdés merül fel. A leggyakoribbakra próbálunk meg itt válaszolni.

A régen csizmaszárba, kályhacsőbe szorított állaton altatás nélkül végzett "műtét" ma már állatkínzásnak minősül, állatorvos nem csinálhatja. Mi is mindig altatjuk a macskát. A heréket a hozzájuk kapcsolódó szalag, érköteg elkötése után távolítjuk el, vérzés nincs. "saját anyagával csomózzuk, varrat nincs benne, ezért varratszedés sincs.

Műtét napján koplalnia kell a macskának, de vizet végig ihat. Műtét után, ha ébredezik, meg lehet itatni, esetleg este ehet is keveset. Műtét napján maradjon szobahőmérsékleten, nem ajánlatos kiengedni sem. Másnap már csinálhat bármit. Gallért nem kell viselnie, ha nyalogatja a sebet, ritkán okoz csak bajt vele. A műtéthez ajánlott életkor szerintünk a 4-6 hónapos kor. Ekkor még nem "kandúrkodott" az állat, kezesebb lesz, a verekedésre, jelölgetésre való hajlam is többnyire hiányzik. Természetesen idősebb korban is lehet herélni a macskát.

A műtét rövidsége miatt nem adunk rá időpontot, lehet hozni bármikor rendelési időben.

1. kép: Műtéti terület előkészítve

2. kép: 1. here kibuktatva, csomó az érfogóra rákötve

3. kép: herék levágva, csomó meghúzva, kész

Képek: Petcity archívum

Műtét ára: 7000 Ft + 4000Ft altatás