Nőstény macska ivartalanítása

Macskák ivartalanítása

Nőstény macskák ivartalanítására több okból is nagy szükség van. Egyrészt kedvencünk elviselhetetlen, amikor "bagzik", nyávog, hempereg, nyugtalan, elszökik, stb, másrészt a felesleges szaporulattól megszabadulni (humánus módon) nem egyszerű. Egy macska évente 3-4-szer is ellhet, 3-8 kölyköt alkalmanként.

Fogamzásgátló tabletta is adható, hetente 1 szemet kell adni, de egyrészt hosszú távon egészségkárosodást okozhat, másrészt ha egyszer elfelejtjük beadni (vagy a macska kihányja úgy, hogy nem vesszük észre), 1 héten belül már "bagzik" is. Mi nem is szolgálunk ki fogamzásgátló tablettát.

Tehát legbiztosabb módszer az ivartalanítás. Mi általában csak a petefészkeket távolítjuk el altatásos műtét során, de ha a méhen rendellenességet, vagy vemhességet látunk, úgy azt is kivesszük (lásd utolsó 3 kép).

A műtét az altatás miatt fájdalommentes, szövődményekkel, károsodással nem jár, időtartama kb 1/4 óra. Műtét után az állatot haza lehet vinni, negyed, fél órán belül ébred, ekkor megitatható, este már ehet is egy-két falatot. Adunk mellé műtéti gallért, amit legalább 10 napig viselnie kell. Ez azért fontos, mert ha ki tudja nyalni a sebet, abban komoly károkat tehet, veszélybe sodorhatja önmagát. Gyógyulási idő normális esetben 4-5 nap, bágyadtság, levertség, vagy bármilyen egyéb szövődmény elvétve fordul elő (ha fent volt a gallér!). Alapesetben varratszedés nem szükséges.

Ha a méhet is szedni kell (vemhesség, betegség), természetesen nagyobb hasfalseb szükséges.

Petefészek a sebbe behúzva lekötés céljából. A petefészken megfigyelhető piros pötty egy érett tüsző. Ez a macska aktívan tüzel.

Petefészekcysta

Sebzárás után

Kb 3-4 hetes vemhes macska méhe. Itt is elvégezhető az ivartalanítás, de itt a méhet is ki kell venni

7 hetes vemhes macska méhe

Gennyes méhgyulladában szenvedő macska méhe (gennyes hüvelyfolyása volt)

Képek: Petcity archívum

Műtét ára 14000 Ft + 4000Ft altatás + 1000 Ft gallér

Vemhes macska ivartalanítása (a vemhes méh eltávolításával) 19000 Ft + 4000ft altatás + 1000Ft gallér, ugyanennyi, ha a méhet bármilyen más ok miatt elkell távolítani