Vemhes állatok védőoltása

Hasznos tudnivalók a vakcinázásról

Amikor egy nőstény állatot tenyésztésbe veszünk, onnantól a vakcinázással nem csak őt kell megvédenünk, de arról is kell gondoskodnunk, hogy tejével a születendő utódokba megfelelő mennyiségű ellenanyagot át tudjon adni, ezáltal megvédje őket a fontosabb fertőzésektől. Ha ez sikerül, úgy a kölykök védettséget kapnak életük első heteiben, és első védőoltásukat is elég később beadni. Gyakorlati körülmények között az anyai (maternális) ellenanyagok megfelelő védettséget adhatnak pl. parvo ellen akár a 12. élethétig is. A maternális eredetű ellenanyagszint mérhető, mind az anya tejében, mind a kölyök vérében. A kölykök első oltásának ideje a legprecízebben a maternális ellnanyagszint mérésével határozható meg, de erre a gyakorlatban ritkán kerül sor, inkább 6 hetes korban már oltunk, leginkább parvo ellen, mégpedig olyan vakcinával, amely magas víruskoncentrációt tartalmaz, ezáltal, nem tudják közömbösíteni a maternális ellenanyagok, és így a kölyök szervezetét is immunválaszra készteti.

De térjünk vissza a vemhes szuka védőoltására.

1. A vemhes szuka immunológiai állapota

Mivel az anya szervezetébe jutott spermium 100%-ban, a fejlődő magzat pedig 50%-ban idegen az anya immunrendszere számára, ezért ezek idegenként való felismerése, és ellene végzetes immunreakció indítása következne be, ha a természet nem gondoskodott volna ennek meggátlásáról. Különböző élettani mechanizmusok által a vemhesség gyengíti az immunrendszer működését, bizonyos funkciókat teljesen, másokat részben passzivál, ezáltal a magzat zavartalanul fejlődhet. Az immunrendszer ezen a kényszerpihenője viszont hatással van a külső kórokozók elleni védekezőképességre is, vagy egy vakcina által indukált immunválaszra is.

2. Mi ellen kellene oltani?

Azok ellen a betegségek ellen, amelyek a kölykökre az első két hónapban veszélyesek lehetnek, elsősorban parvovirus ellen. Természetesen, ha a helyi viszonyok megkívánják, ha a felnőtt állomány fertőzött egyéb vírusokkal, úgy azok ellen is szóba jöhet a szuka védőoltása. Ilyen betegség lehet pl. a szopornyica, hepatitis, parainfluenza (kennelköhögés).

3. Milyen vakcinát használjunk és mikor?

A vemhesség gyengíti az immunrendszert, ezért nem mindegy, milyen vakcinát használunk. Általánosságban elmondható, hogy a kiválasztott vakcina használati utasításában meg kell keresni, hogy vemhes állatok olthatók-e vele, és ha igen, milyen protokoll szerint. Ha nincs konkrétan leírva, hogy vemhes állatok is kezelhetők vele, inkább nr használjuk. Mivel a legyengített élő vírust tartalmazó vakcinák terhelik meg leginkább a vemhesség miatt csökkent reakcióképességű immunrendszert, ezek használata itt megfontolandó. Az elölt vírust tartalmazó vakcinák viszont kevésbé hatékonyak, ezen kívül gyakorlatilag eltűntek a piacról. Régebben volt elölt parvo elleni vakcina (Parvocine), amivel biztonságosan lehetett oltani félidős korban, de évekkel ezelőtt kivonták a forgalomból. Jelenleg a legbiztonságosabb megoldás, ha a legfontosabb vírusok elleni, ún. kombinált oltást adatunk a kutyának évente egyszer, esetleg minden tervezett vemhesítés előtt kb. 1 hónappal, amikor a szuka még nem is tüzel.
A herpesvirus ellen forgalomban levő egyetlen vakcinát (Eurican Herpes, Merial) viszont leginkább vemhes állatokon ajánlják alkalmazni, mivel itt is kipróbáltan biztonságos, és a vadvírus a kölykökre a legnagyobb veszélyt épp a születés körüli időszakban jelenti, tehát ekkor van szükség a legerősebb védelemre, ami viszont csak vemhesség alatti oltás(okk)al valósítható meg.