Szemférgesség

Parazitológia

Az anyag dr Abuzant Balázs munkája (Klapka Állategészségügyi Központ, Budakeszi), a szerző engedélyével, és a téma fontosságára való tekintettel változatás nélkül közöljük.

Az utóbbi hónapokban egyre gyakrabban találkoztunk szemférges esetekkel szemészeti szakrendeléseinken, melynek fő okozója az úgynevezett Thelezia callipaeda nevű fonálféreg faj. Erről a betegségről állítottam össze egy rövid írást, bízom benne minél több kollégának segítséget nyújthat majd a jövőben:

Thelaziozisnak olyan szemféreg fertőzést nevezünk, melyet Thelazia fonálféreg fajok, ezen belül is Európában az úgynevezett Thelazia callipaeda szemféreg okoz. Kb. 12-18 mm nagyságú, vékony szürkés-fehér színű parazita (apró „tészta-szerű” megjelenés).

Kedvtelésből tartott háziállatokban elsősorban kutyákban okoz szemférgességet, de szórványosan macskákban is előfordul (utóbbi állatoknál ritkább a megjelenése, köszönhetően a macskák tisztálkodási szokásainak). Ezen kívül vadon élő állatokban (rókák, farkasok, vadmacskák, arany sakálok, nyestek, mosómedvék, hiúzokban, európai vadnyulakban, mezei nyulakban) illetve ritkán emberben is előfordulhat.

Az első európai esetet Olaszországban írták le 1989-ben, azonban az elmúlt évtizdekben egyre növekvő mértékben jelentkezett számos más európai országban is (többek között: Belgium, Svájc, Franciaország, Németország, Görögország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia, Románia stb.). Magyarországon az első esetet 2014-ben jelentették, azonban évről évre egyre több esetet dokumentálnak. Sajnos 2018-ban jelentős mértékben megnőtt a fertőzött esek száma az egész ország területén. A nyári-őszi hónapokban átlagosan heti 4-5 thelaziával fertőzött kutyával találkoztunk a szemészeti szakrendelésen.

A thelaziosis első számú vektora/köztigazdája Európában a gyümölcslégy (Phortica variegata), mely elsősorban erdős vidékeken fordul elő. Amikor a légy a célállat könnyéből táplálkozik, akkor jutnak rá a paraziták az állat szemére. Jellemzően a pislogóhártya bulbaris felszínén bújnak meg, esetenként akár szabad szemmel is észlelhetőek a kötőhártyán, vagy a szemfelszínen.

A legfőbb szemtünetek, melyeket tapasztalunk: conjunctivitis, könnyezés (lacrimatio), mérsékelt fokú váladékozás, pislogóhártya előesés, ritkán keratitis. A vizsgálat során érdemes helyi érzéstelenítőt a szembe cseppenteni, ilyenkor gyakran a pislogóhártya alól „előbújnak” a thelaziák, de a pislogóhártya bulbáris felszínét mindig tekintsük meg annak elemelésével. (A harmadik szemhéj belső felszíne általában jelentősen megvastagodott, kipirult, egyenetlen felszínű.) A diszkomfort sok esetben diszkrét fokú, sokszor az állat hetekig, vagy akár hónapokig is együtt él a szemférgességgel. Gyakori, hogy a „panaszmentes” másik szem pislogóhártyája alatt is megbújik néhány parazita, így minden esetben mindkét szem alapos vizsgálata javasolt.

A kezelés legfontosabb lépése a szemférgek mechanikai eltávolítása. Általában bódítás szükséges a teljes siker érdekben, de nyugodt, jól rögzíthető állatok esetében éberen, helyi érzéstelenítés mellet is elvégezhető a folyamat. A pislogóhártyát óvatosan elemelve, alapos öblítést (fiziológiás sóoldattal) követően csipesszel vagy vattapálcával távolítjuk el a férgeket. Ezt követően helyileg nem-szteroid gyulladáscsökkentő szemcseppet, illetve valamilyen szemfelszínt védő szemgélt használunk. Szükséges parazita ellenes szisztémás kezelés is, mely előtt minden esetben szív-és bőrféreg szűrést kell elvégezni. Amennyiben a szűrési eredmény negatív, úgy 4-6 hónapon át javasolt spot-on vagy tablettás parazitaellenes készítmény használata. Egy kutatás alapján (lsd.lentebb) az előbbi bizonyult eredményesebbnek.

A témában magyar kollégáink is publikáltak egy nagyszerű cikket:

The first feline and new canine cases of Thelazia callipaeda (Spirurida: Thelaziidae) infection in Hungary (Farkas et al. Parasites & Vectors (2018) 11:338)

További ajánlott szakirodalom:

- First autochthonous cases of canine thelaziosis in Slovakia: a new affected area in Central Europe (Čabanová et al. Parasites & Vectors (2017) 10:179)

- Efficacy of moxidectin 2.5% and imidacloprid 10% in the treatment of ocular thelaziosis by Thelazia callipaeda in naturally infected dogs (Otranto et al. Veterinary Parasitology 227 (2016) 118–121)

- Thelazia callipaeda: infection in dogs: a new parasite for Spain (Miró et al. Parasites & Vectors 2011, 4:148)

 

A legfontosabb tanulság: kötőhártya gyulladás, vagy hasonló szemtünetek esetén mindig gondoljunk erre a betegségre, főleg ha a gyógyszeres kezelésre nem tapasztalunk javulást.