Petefészek cysta, daganat

Műtétek, amiket végzünk

A petefészek cystás elváltozásai gyakoriak kutyán. Kisebb nagyobb, folyadékkal telt hólyagok alakulnak ki a petefészek állományában. Gyakran a cysta fala hormont termel, gyakrabban ösztrogéneket, néha progeszteront, ritkán mindkettőt.

Az ösztrogéncysta hosszú tüzelést, nagyon intenzív tüneteket okozhat (normálisnál nagyobb péraduzzanat, erős megállási reflex, kanok erőteljes vonzása akár hetekig, és persze meddőség, a peteleválás akadályozása miatt.

A progeszteront (is) termelő cysták esetében nem tud befejeződni a progeszteronfázis, nem tud kialakulni az anoestrus (pihenési fázis), nem lesz újabb tüzelés. Rövid úton gennyes méhgyulladás (pyometra) alakul ki, a szuka ivertalanításra kell, hogy kerüljön.

A petefészek daganatai főleg idős szukákon fordulnak elő. Llehetnek jó-, rosszindulatúak (utóbbi gyakoribb), hormont termelhetnek de nem mindig. Általános tüneteket vagy okoznak vagy nem, gyakran csak ivartalanításkor találjuk meg őket. A nagyobbak ultrahanggal diagnosztizálhatók.

Kép: Petcity archívum

8 éves nagytestű keverék szuka, 3 hónapja gyakorlatilag folyamatosan tüzel. Még csak a petedészek daganat látható, a méh állapota még normálisnak mondható. Ivartalanítás után a kutya panaszmentessé vált.