Permetező és fürdetőszerek

Gyógyszerleírások

(A szer neveire kattintva olvasható a hivatalos leírás)

Neocidol 600 EC

Saját tapasztalataink:

Kapható 1l-es gyári kiszerelésben, valamint 100ml-es üvegbe kimért formában. Hígítása: 1:1000, tehát 1l Neocidol 1000l vízhez, 1dl Neocidol 100l vízhez van. Lehet vele permetezni légy és bolha ellen, amit elér, azt elpusztítja, tartós hatása nincs. Homokból, trágyarakásból bolhák elpusztítása úgy lehetséges, hogy alaposan bepermetezik a helyet, majd 3 napra fóliával letakarják. Ahol ez nem lehetséges, ott 3-7 naponta permetezni kell. Sertés, kutya, kiskérődzők fürdethetők vele, bolha, rühösség ellen nagyon jó.

Figyelem: halakra, méhekre, MACSKÁRA, BAROMFIRA veszélyes! Ezeket semmiképp NE permetezzük Neocidollal. Természetes vizekbe, kerti tóba, stb. nem kerülhet! Egyéb instrukciókért Ld a szer neve alatt levő hivatkozást.

 

Neo Stomosan

Saját tapasztalataink:

Jóval drágább, mint a Neocidol, de kevésbé mérgező, és talán legyek ellen jobb a hatása. Bár törzskönyvezve csak kutyára van ma már, lóra is ajánlják légy ellen, macska, baromfi is permetezhető vele. Macskát főleg rühatka, bolha ellen szoktak kezelni a szerrel, fontos, hogy a kezelés (permetezés, fürdetés) után 15-30 perccel le kell mosni, és addig is figyelni kell, hogy ne nyalja le magáról. Kutyák szemhéjának lekopaszodása legtöbbször jól gyógyul Neo stomosanra. Ilyenkor 3 naponta kell kezelni, a szemhéjat vékonyan bekenni, úgy, hogy a szembe ne kerüljön, mert csíp.

Kapható kiszerelések: 1l-es, 200ml-es, 100ml-es kimért, 5ml-es ampulla. Hígítása fürösztéshez 1:200, permetezni 1:400, azaz 1dl Neo Stomosan 40l vízhez elég, egy 5ml-es ampulla pedig 2l-hez.

 

Byemite

Saját módszerünk

Tyúktetű ellen az egyik legjobb megoldás jelenleg. A baromfiólban gyakran elszaporodnak különböző élősködők, tyúktetű, bolha, óvantagok, stb. Teljesen megszabadulni tőlük  nagyon nehéz, sokszor gyérítésük is eredményként könyvelhető el. "Háztájiban", ahol 100 vagy kevesebb baromfi van, célszerű az alábbi módszert követni:

Elégetjük az almot, gázpörkölővel végigmegyünk az ólon, különös tekintettel a hasadékokra, repedésekre (műanyag és szalma nem bírja a lángot, fára 10-15mp-ig mehet). Ezután behajtjuk az állatokat és Byemite-tal bepermetezzük az ólat (4ml / 1l víz), úgy, hogy a baromfira közvetlenül ne permetezzünk, de a "gőzéből" kerüljön az állatokra is. A kezelés 2-3 hetente ismétlendő, főleg nyáron, amikor a bogarak gyorsan szaporodnak.

 

Tactic oldat 

Hivatalosan törzskönyvezve szarvasmarhák, sertések és juhok ektoparazitáinak (kullancsok, rühatkák, paklincsok, tetvek) van. Kutyán alkalmazása off label (saját felelősségre) történhet. Hatóanyaga: Amitraz 125g/l, gyári kiszerelése 1l. Kimérve már nem árusítjuk, mert a felbontás után viszonylag hamar tönkremegy.

Mi a rendelőben kutyák szőrtüszőatka elleni fürdetéséhez használjuk az alábbi módon 10ml Tactic / 5l víz hígítási arányban: 3 naponta fürdetünk, először bevizezzük a kutyát, majd beleállítjuk a Tactic oldatba és alaposan átmosdatjuk. Fontos a szert alaposan bedörzsölni a bőrbe, mert az atkák nagy számban vannak a szőrtüszőkben is, ahová csak dörzsöléssel kerülhet be a  szer (szivaccsal, kefével, stb.). Kb fél óra hatásidő után lemossuk a kutyát tiszta vízzel, hogy ne szárítsa ki nagyon a bőrt.

Látható javulás 3-4 fürdetés után szokott kialakulni. Súlyos demodexes állaton fürdetéssel kezdünk és ezzel egyidejűleg kap tablettát. Ha valamennyit javult, további folyamatos tablettá s kezeléssel előzzük meg a kiújulást.