Patkányméreg

Mérgezések

260px-House_mouse

Gyakran kutyák, ritkábban macskák esnek áldozatul rágcsálóirtásr céljából kitett, kereskedelemben szabadon beszerezhető mérgeknek. Az esetek döntő részében nem a kutya vagy macska elpusztítása a cél a kihelyezéssel, de valamilyen véletlen (főleg emberi gondatlanság) miatt ezek az állatok is felveszik a mérget, és hamar életveszélyes állapotba kerülnek.

Ha 1-2 mérgezett egeret fogyasztanak, általában az egérben levő méregmennyiség kevés ahhoz, hogy a macskát vagy kutyát is elpusztítsa. Persze azért egy hánytatás itt sem árt.

Szerencsés eset az (és gyakori), amikor a gazdi időben észreveszi, hogy a kutya evett a méregből. Ilyenkor általában még nem telt el 12 óra a méreg felvételétől, az állat még tünetmentes. Gyors hánytatás, K-vitamin injekció rendszerint megoldja a problémát. Ha viszont több idő telt el, már nagyobb a baj.

A méreg általában valamilyen dikumarol-származékot tartalmaz, amely a véralvadást blokkolja. Ellenszere (kompetitív antagonistája) a K-vitamin, ezt rá is írják a mérgek dobozára. Azt viszont nem, hogy az idő múlásával (és persze a felvett méreg dózisának növekedésével) egyre rosszabb a kórjóslat, egyre nagyobb az esély az elhullásra.

Az első tünetek 1-2 nappal a méreg felvétele után alakulnak ki: bágyadtság, levertség, étvágytalanság, fehér nyálkahártyák, subnormális testhőmérséklet. Esetleg vérzések jelentkezhetnek a testnyílásokból. Ekkor már a kezelés szinte reménytelen.

Fontos a megelőzés, a mérgek megfelelő tárolása, kutyák számára hozzáférhetetlenné tétel.

Kép: Internet