Othaematoma műtét

Műtétek, amiket végzünk

Az othaematoma szó jelentése: vérömleny a fülben. Fülrázás során arra hajlamos egyedekben egy ér megpattan, és a artériás vérnyomás következtében vér nyomul a fül porclemezei közé addig, amíg a nyomáskülönbség ki nem egyenlítődik. A vérömleny egy jó nagy duzzanatként látható, amely nem meleg, nem fájdalmas. Sokszor összeszűkíti a hallójáratot, ami miatt az elveszíti a szellőzésre a lehetőséget, és begyullad. A szűkület miatt kitakarítása is nehézségbe ütközik.

Kép: othaematoma francia bulldogon

A fül haematoma megoldásához műtét szükséges. A vérömleny keletkezése után várunk 10-14 napot a műtéttel, hogy a haematómában a vérsavó és az alakos elemek elkülönülhessenek. Ekkor az állat altatása mellett a haematómát megnyitjuk, lecsapoljuk a savót, kitakarítjuk az alvadékot, majd egy nyomókötést varrunk a fülre. Erre azért van szükség, mert különben a haematóma újra telődhet vérrel. Jó szolgálatot tehet az erre a célra készített ún. othaematoma párna.

Kép: nyomókötés othaematoma párnából, rávarrva a kutya fülére

Műtét után gallérral védjük a fület kaparászás ellen, és antibiotikum krémmel kenjük, hogy gyulladás ne alakuljon ki. 2 hét után a fülről a rávarrt kötést eltávolítjuk.

Képek: Petcity archívum

Műtét ára: kb 18-25000 Ft, testmérettől függően