Orsóférgesség

Parazitológia

Az orsóférgesség kutyáink és macskáink talán leggyakoribb férgessége. Ajánlom figyelmükbe a témáról ezt az élményszámba menő videót dr Simanovszki Zoltán kollégától: 

 

Humán vonatkozások:

A kutya leggyakoribb orsóféregfajával (Toxocara canis) szemben leginkább a gyerekek vannak kitéve a fertőződés veszélyének. A féreg petéi a kutya ürülékén keresztül egyrészt könnyen rátapadnak a kutya szőrére, és mivel a gyerekek a kutyával érintkezve kevésbé ügyelnek a személyi higiéniára, könnyen megfertőződhetnek. Másrészt további rizikót jelent, hogy a kisgyermekek szennyezett, a földön lévő tárgyakat is a szájukba vesznek az 1-6 éves korú gyermekek 10-30%-ánál gyakori a föld, a homok és a fűevés (e szempontból a játszótéri homokozók is veszélyforrásnak számítanak).

Kép: kifejlett orsóféreg, 8 hetes kölyökkutyából pottyant ki

A szájon keresztül a az ember szervezetébe jutott petékből kikelnek az orsóféreg lárvái, melyek nagy hányada a vándorlás során a vérárammal különféle szervekbe jut, esetenként az agyvelőbe, a szembe is, és súlyos tüneteket okozhatnak. Van olyan fonálféreg (kampósféreg) is, amelynek a lárvái az ember bőrébe is be tudnak jutni, és a lárvák a bőr felületi rétege alatt vándorolva bőrpírt, kiütést, viszketést okozhatnak.

Kép: orsóféreg peték mikroszkópos képe

Kép: Petcity archívum