Mit tegyünk, ha mérget evett a kutyánk?

Mérgezések

Ha a tulajdonos telefonon hív, akkor az első dolog tisztázni, hogy MIT és MIKOR nyelt le a kutya.

Olyan esetekben, amikor pl. lenyelte a tulajdonos szivre ható gyógyszereit, akkor még ott, a tulajdonos lakásában meghánytatjuk a kutyákat, hogyha a gyógyszer lenyelése 60 percen belül történt. Ugyanezt tesszük patkányméreg, ethylen glycol fagyásálló és sok más dolog esetében is, hiszen ilyenkor minnél gyorsabban kell cselekednünk!!

Abban az esetben, hogyha az állat idegentestet (pl. labdát, követ, stb.) nyelt le, akkor nem hánytatunk. A lényeg az, hogy mérgek és gyógyszerek lenyelése esetén AZONNAL és még OTTHON meghánytattatjuk a kutyákat, mépedig 3%-os hidrogén peroxiddal.

Sokan tartanak otthon 3%-os hidrogén peroxidot, vagy Hyperol tablettát kissebb sebek, zúzódások kezelésére. A 3%-os oldat felhasználásra kész, a tablettából 2 db-ot kell 0,5 dl vízben feloldani. Ha az állat gyomra üres, úgy először etessünk meg az állattal kenyeret, rizst, vagy akár kutyakaját is és csak UTÁNA adjuk be még otthon a hidrogén peroxidot. Tele gyomrot ugyanis könnyebb kiüriteni és a lenyelt gyógyszereket, mérget könnyebb igy eltávolitani. Hogyha a kutya nem hányt otthon, akkor még egyszer be lehet adatni a hidrogén peroxidot, de összesen csak KÉTSZER.

Ezek után jöjjön be hozzánk azonnal a tulajdonos, hogy:

1.) Injekcióval meghánytatjuk az állatot. (hogyha szükséges)
2.) Az esetleges kiegészitö vizsgálatokat (vér, vizelet, röntgen) elvégezzük, illetve, esetleg gyomormosást is végzünk (ritkán)
3.) Aktív szenet adunk (nagyon gyakran).

Az aktivált szenet gyomorszondán keresztül adjuk, mert a szájon át adott folyékony szén aspirációjának (belégzésének) nagy a veszélye. Eppen ezért én nem javasolnám a már gyomorban lévö szén eltávolitását ismételt hánytatással. Azt lehet csinálni, hogy az állatot szedálva vagy bealtatva, gyomorszondán keresztül GYOMORMOSÁST végzünk nagy mennyiségű vizzel, és ezután nagyobb mennyiségű szenes folyadékot teszünk a gyomorba. Széntabletta helyett jobb a vízzel vagy zselével elkevert szénpor, mert azonnal nagy felületet von be.