Milyen típusú vakcinák vannak?

Hasznos tudnivalók a vakcinázásról

MILYEN VAKCINÁK VANNAK?

Vakcinázni (védőoltást beadni) sokféle kórokozó ellen lehet. Vannak forgalomban vakcinák vírusok, baktériumok, sőt, gombák, és különböző egysejtűek ellen is. Mivel kutyán és macskán a legfontosabb vakcinákat vírusokk ellen fejlesztették ki, ezért a továbbiakban a kórokozókat a vírusok fogják képviselni.

Vannak speciálisan legyengített élő vírust tartalmazó vakcinák, elölt vírust tartalmazó vakcinák, és a kórokozónak csak egy adott kis darabkáját, pl egy felszíni fehérjét tartalmazó vakcinák, ezeket alegységvakcináknak is hívjuk.

LEGYENGÍTETT ÉLŐ VÍRUST akkor használunk, ha a betegség nem veszélyes emberre, és a kórokozó jellegéből adódóan nincs meg a veszély arra, hogy az oltás által "szabadon engedett" vírustörzs esetleg visszaalakul az eredeti vadvírussá, pl. a szervezetben már esetleg jelenlévő vadvírussal való kereszteződés által. Az erre való hajlamot minden esetben kísérletekkel igazolják, ezért nincs élő vírusos vakcina jelenleg pl. influenza ellen, coronavirus ellen, stb.
Legyengített élő vírusok a szervezetbe beoltva szaporodni kezdenek, ezáltal a szervezet immunrendszerének nagyságrendekkel nagyobb mennyiségű vírust kell leküzdeni, mint a beadott mennyiség. Viszont, mivel a vakcinavírus a vadvírus virulenciájának (megbetegítőképességének) csak töredékét hordozza, ezért az egészséges szervezet immunrendszerének nem megerőltető feladat a vakcinavírusokat leküzdeni. Az élővírusos vakcinák adják a legerősebb védettséget, de az ellenük való fellépése a szervezetnek talán a legmegerőltetőbb, ezért használatuk megfontolást igényel olyan helyzetekben, ahol a szervezet védekezőképessége nem 100%-os.
Ilyen helyzet lehet:

  • férgesség
  • lesoványodottság
  • túl fiatal életkor (6 hetes kor alatt)
  • idős kor
  • más betegség jelenléte
  • vemhesség
  • egyéb okból történő szteroidos gyógykezelés

ÉLŐVÍRUSOS VAKCINÁKAT használunk KUTYÁN parvo, szopornyica, májgyulladás és parainfluenza ellen, MACSKÁN parvo (itt panleukopeniának, PLP-nek hívjuk), calici és herpesvírus ellen) mindkét vírus kórokozója lehet a "macskanátha" néven ismert betegségnek).

ELÖLT VÍRUST tartalmazó vakcinákat ott használunk, ahol

  • az élő vírus használata valamilyen okból veszélyes lehet, elsősorban, ha a vírus képessége a változékonyságra erős (pl. influenzavirus, coronavirus) és ezáltal könnyen visszanyerheti elveszített virulenciáját a szervezetbe beadva,
  • a vakcinavírus előállítása során nem veszíti el a kórokozó virulenciáját, ezáltal nem lesz kellőképpen ártalmatlan (pl. leptospirosis)
  • a vadvírus által okozott betegség annyira veszélyes, hogy minimális kockázatot sem szabad vállalni azzal, hogy a kórokozó esetleg visszaalakul a vad változattá (pl. veszettség, száj és körömfájás, orbánc, lépfene, stb.)

ALEGYSÉG VAKCINÁKAT használunk ott, ahol ilyen vakcina hozzáférhető. Ezeknek a vakcináknak az előállítása ugyanis jóval nagyobb teljesítményt igényel a gyártóktól. Itt a kórokozó egy apró darabkáját speciális módszerekkel "kiveszik", beültetik egy másik, kevésbé ártalmas szervezetbe (pl. Coli baktérium, penészgomba, poxvirus, stb.) és ebben elszaporítják. Ha a megfelelő mennyiség megvan, kivonják a carrierből és vakcinaként csomagolják.
Jelenleg alegységvakcinát használunk kutyán és macskán (és emberen is!) VESZETTSÉG ellen (Nobi vac Rabies, Rabisin-R, Vaccidog-R, Rabigen-mono, stb.) A régen használt, elölt vírust tartalmazó vakcinákat (pl. a magyar Lyssavac, Lyssaphyl) már kb. 10 éve kivonták a forgalomból, mert fennált a veszély, hogy a vírus elölése, pl. emberi hiba miatt nem sikerül teljesen, így könnyen katasztrófa alakulhatott volna ki.