Macska szívférgessége

Macskabetegségek

Habár kevés állatorvos tud arról, hogy macskákban is gyakran előfordul szívférgesség, de még ennél is kevesebben tesznek azért, hogy a macskák szívférgességét megelőzzék. Kutyáktól eltérően ugyanis macskákban a már kialakult Dirofilariozisos szívférgesség nem gyógykezelhető.

Habár a macskák nagyobb rezisztenciát mutatnak a Dirofilaria immitis szívféreg kialakulása iránt, de azt is kimutatták, hogy azokon a területeken, ahol kutyákban már kialakult a szívférgesség, ott macskákban is megtalálható. Európában is a legtöbb helyen megtalálható, macskákban is.

Macskákban a szívférgességet legelőször Braziliában mutatták ki, 1921-ben.

A leggyorsabb diagnosztikai teszt a már macskák számára is régóta kapható Feline Antigen Test, amelyet a praxis házilaborjában 5 perc alatt elvégezhetünk. Az Idexx cég gyártja.

A klinikai tünetek macskákban elsősorban HÁNYÁS-ban mutatkoznak meg, de a dyspnea is jelentős. Amig tehát kutyákban elsősorban köhögés és gyengeség jelentkezik, addig macskákban a legtöbbször a hányás a legjelentősebb tünet. Sok esetben teljesen tünetmentesek az állatok.