Kutya csípőízületi dysplasia

Szűrővizsgálatok

Cézár 10 hónapos német juhász képe. A bal combcsontfej excentrikusan áll, erősen kimozdult a helyéről. Közepes csípőízületi dysplasia, tenyésztésre alkalmatlan.

Kása, 1 éves német juhász képe. A jobb combcsontfej ellaposodott, érintkezése az elülső vápaszéllel nagyon kicsi. A bal combcsontfej a vápán kívül helyeződik el, ellaposodott, rajta felrakódások láthatók. A vápaszél is kiegyenesedett, nem ívelt. Súlyos dysplasia, tenyésztésre, munkára alkalmatlan. (Talán fiatal kora miatt a kutya egyelőre tünetmentes).

2 éves német juhász csípője. A kutya tünetmentes, de a röntgenen látszik, hogy a csípőízületi vápa kiegyenesedett, felrakódásos. A combcsontfejek ellaposodottak, a combnyak lerövidült, rajta az ízületi tok tapadásánál felrakódás (második vonalként látható) van. A kép alapján közepes dysplasiás a kutya.

Magnum, 1 éves német juhász képe. A combcsontfejek helyzete a vápákban mély, középen van, a fejek kerek alakúak, rajtuk, ill. a combnyakon felrakódás nincs. Dysplasia mentes, ilyennek kéne lenni mindnek.

Képek: Petcity archívum