Köldöksérv műtét

Sérvműtétek

Kutyákon gyakori probléma, hogy a köldök nem záródik tökéletesen, a hasfalon kisebb nagyobb lyuk marad (sérvkapu), amelyen keresztül a bőr alá hasűri tartalom (sérvtartalom) nyomul elő. Ha csak kicsi a lyuk, általában csak kevés cseplesz (háj) nyomul elő, nagyobb sérvekben lehet bél, méh, stb. Ha a sérvtartalomban levő bél kizáródik, elakad a perisztaltika, 1-2 nap alatt életveszélyes állapot alakul ki.

A köldöksérv a tenyésztésből nem kizáró hiba, bár öröklődik a hajlam rá. Ajánlatos már kölyökkorban megműteni. Maga a műtét könnyű, gyors rutin beavatkozás. Műtét után viszont vigyázni kell a kutyára, hogy ne nyalogathassa (gallér felhelyezése), az alomtársak ne bánthassák (elkülönítés), és hogy a kölyök tiszta helyen legyen tartva (sár, homok ne érje a sebet).

1. kép: 8 hetes francia bulldog köldöksérv

2. kép: A bőr eltávolítása után látszik a hasfalon a lyuk.

3. kép: a hasfal összevarrása után a bőrsebet 2 varrattal zártuk. Mivel a seb nagyobb, ezért itt nem oldódó varratot tettünk a bőrbe.

4. kép: az előző kutya alomtestvérének kisebb sérve volt, itt oldódó fonallal zártuk a bőrsebet is, nem kell varratot szedni.

Képek: Petcity archívum

Műtét ára 15000 Ft + altatás