Hüvelyelőesés műtét a pérarés zárásával

Műtétek, amiket végzünk

A hüvelyelőesés gyakori problémája szuka kutyáknak. Tüzeléskor kisebb nagyobb "gombóc" (a hüvely nyálkahártya ösztrogénhatásra erősen megduzzadt, ödémás darabja) előjön a pérarésen keresztül a külvilágra. Általában a tüzelés végén az ödéma megszüntével visszamegy és magától megoldódik az egész, de...  Közben károsodhat, a nyálkahártya a szabad levegő hatására, kiszárad, elhalhat, későbbi problémákat okozva.

Műtéti megoldásra nem mindig van szükség, általában az előesés mértéke, súlyossága alapján döntünk műtét mellett, van ellen. Egyik megoldás az előesett gombóc levágása: mivel a duzzadt, ödémás szövet nagyon vérzékeny, ezért a műtét igazi "hentesmunka", nem szívesen csináljuk, csak, ha elkerülhetetlen. Szakszerűen végrehajtva viszont jó gyógyulást eredményez, szerencsés esetben a későbbi tüzelésekkor kiújuló előesés is megelőzhető vele.

Másik megoldás, amit képekkel is szemléltetünk, a pérarés átmeneti zárása.

Hüvelyelőesés műtéti megoldása az előesett rész eltávolítása nélkül.

A "gombócot" visszanyomjuk a hüvelybe, majd két merev műanyagdarab rávarrásával a pérarést zárjuk. Tüzelés végeztével a zárás leszedhető. A zárás mellett a kutya vizelni tud, sőt, termékenyítő katéter is felnyomható.

A megoldás előnye: kevés roncsolással megoldható az előesés.

Hátránya: következő tüzeléskor újra jelentkezik a probléma.

Akkor javasolt ez a műtét, ha csak átmeneti megoldásra van szükség, pl. később ivartalanítva lesz a szuka.

4. kép: ennek a kutyának ivartalanítással egybekötve szüntettük meg a hüvelyelőesést a pérarés ideiglenes zárásával.

Képek: Petcity archívum

Vannak súlyosabb előesések is, ahol nem csak egy gombóc esik elő, hanem a hüvelynyálkahártya körkörösen kifordul, mint egy nagy virág, úgy néz ki a hüvelynyílás. Ez nem műthető, vagy csak nagyon nehezen, a keringés súlyos megterhelése miatt elhullást is okozhat. 1x már volt nálunk egy kaukázusi szuka, amelyik ellés után produkálta ezt at előesés formát.

Műtét ára: 25-35000 Ft, testmérettől függően