Gerincsérv

Időskori elváltozások

Az elváltozás lényege, hogy a gerinccsigolyák közötti, pufferhatású porckorongok közepét képezõ, puha porc elfajul és összenyomhatatlanná válik. Egy komolyabb elmozdulás az érintett csigolyák között, pl.: leugrás, felugrás, kisebb balesetek stb., elegendõek arra, hogy a belsõ porcanyagot körülvevõ, külsõ rostos gyûrû átszakadjon a nyomástól, és a belsõ, elfajult porcanyag benyomódjon a gerinccsatornába. Ilyenkor a gerincvelõ alsó, mozgatóközpontokat tartalmazó része, vagy az abból kitérõ idegek gyökei sérülnek, nyomás alá kerülnek, ez erõs helyi fájdalmat, hátulsó végtag gyengeséget, súlyosabb esetben a hátulsó végtagok bénulását ritkán valamenyi végtag bénulását okozhatja.

A mûtét során a nyak alsó felületén készül a mûtéti seb. A mûtét lényege, hogy a kiegészítõ vizsgálati eljárás során megállapított szûkület és összenyomatás helyén (C3-4, ventralisan), a csigolyatesteken keresztül készített árok (Ventral slot) segítségével az elõesett porcanyagot eltávolítjuk. Nagy mennyiségû elõesett porckorong anyag. Ezzel az eljárással az összenyomatást helyileg megoldottuk, és a gyógyulási folyamat most kezdõdhet meg.

Az idegek regenerációs ideje attól függ, hogy mennyi ideig és milyen mértékben volt az ideg a nyomásnak kitéve. Az idegek teljes gyógyulásához sajnos azonban, még az optimális feltételek megteremtése esetén is hosszú idõ szükséges, átlagosan kb. 3-6 hét. Szélsõ értékek a gyógyulásnál a néhány naptól a 4-6 hónapos idõtartamig terjedhetnek.

A mûtéti területet karban tartani, vagy naponta ellátni nem szükséges általában, 10-14 nap alatt a seb jól összeforr, és a varratokat el lehet távolítani.

Kontroll vizsgálatok általában szükségesek: 2 hét- 4 hét és 2 hónap múlva, illetve szükség szerint. A gyógyulás ideje alatt fájdalomcsillapítókat és antibiotikumot adagolunk a problémamentes gyógyulás érdekében. Az elsõ idõkben szükség lehet a mozgás támogatására, ha nem tud felállni, ill. járni a hátulsó végtagokkal. Vezessünk át a hasa alatt egy széles és lehetõleg puha anyagból készült pl.: pokrócot, lepedõt, vagy sálat, és ennek a segítségével táskaszerûen emeljünk rajta annyit, amennyi elegendõ a saját súlyának elviseléséhez. Ha a vizelet ürítése gondot okoz, óvatos nyomást gyakorolhatunk a has hátulsó- alsó részére nyitott tenyérrel, kétoldalról. Ha a vizeletet így sem sikerül eltávolítani, kérjük, jelentkezzen azonnal, mert vélhetõen katéterezni kell a hólyagot.

A jó és mihamarabbi végtagterhelés érdekében kiemelten javasolt a beteg fizioterápiás utókezelése.