Demodicosis

Bőrgyógyászat

A demodicosis diagnosztikájának alapja - első megközelítésben- az alapos, több bőrterületről elvégzett bőrkaparék. (Egyes kutyákban, pl. Shar-pei, néha a teljes vastagságú bőrbiopszia szükséges).

A bőrkaparékor több helyről kell elvégezni. Ezután egy szikével alaposan addig kaparjuk a bőrterületet, ameddig az vérezni kezd. Ez nagyon fontos. (Igaz, hogy egyesek azt mondják, hogy a demodicosis úgy is diagnosztizálható, hogyha a szőrszálakat kihúzogatjuk, majd azokat mikroszkóp alatt vizsgáljuk, de ez a módszer kevésbé eredményes és negatív esetben nem zárja ki a demodicosist.)

Az alapos bőrkaparék vételhez nyugodt állat kell. Hogyha ez nem lehetséges, vagy ha a szemkörnyéki-, vagy érzékeny területről van szó, akkor az állatot szedálni kell. Sok diagnózis azért hiúsul meg, mert a mintavétel nem volt megfelelő.

A Demodex atkát mikroszkóp alatt találjuk meg, a kaparék vizsgálatával.

DemodexKis létszámú Demodex canis atka minden egészséges kutya bőrében is megtalálható. Érdekes, hogy a Demodex atkáknak nincsen végbélnyílásuk, ennél fogva nem ürítenek bélsarat. Talán ez az oka annak, hogy a demodicosis önmagában nem okoz viszketegséget. A demodicosis akkor viszket csak, hogyha másodlagos, baktériumok okozta dermatitis kíséri a demodicosist.

Kétféle formája van a kutya demodicosisának:

1.) LOKALIZALT DEMODICOSIS (LD)-> kb. 90%

2.) GENERALIZALT DEMODICOSIS (GD)-> kb. 10%

a./ Fiatalkori GD (18 hónapos kor előtt)
Shar pei, cocker spaniel, Pit Bull Terrier, Staffordshire Terrier, német juhász, English sheepdog, collie, dán dog, dobermann fajtákban a leggyakoribb ez a forma.
Ezeket az állatokat ki KELL zárni a tenyésztésből!

b./ Felnőttkori GD (18 hónapos kor után)

A LOKALIZALT DEMODICOSIS FORMA az, amikor két testrégióban kevesebb, mint 5 szőrhiányos terület van, illetve csak egy lábvég érintett. A LD esetek döntő többsége mindenféle kezelés nélkül, spontán meggyógyul. A másodlagos pyoderma és viszketegség ritka.

A GENERALIZALT DEMODICOSIS esetén:
a.) két testrégióban 5-nél több szőrhiányos terület van,
b.) vagy kettő vagy több lábvég érintett,
c.) vagy az egész testfelületre kiterjedő

Kép: szőrtüszőatkák a szőrtüszőben

Kép: Petcity archívum