Császármetszés, kutya, macska

Műtétek, amiket végzünk

Császármetszésre viszonylag gyakran kerül sor praxisunkban. Bulldogoknál minden ellés császár, mivel a magzatok fej körmérete túl nagy, ezért jó eséllyel nem férne át a szülőúton, így a tulajdonosok nem kockáztatnak az elletéssel. Gyakori ok még, ha a valamelyik magzat keresztbe áll, és az ellés elakad, valamint fájásgyengeség is oka lehet a természetes úton történő ellés ellehetetlenülésének.

Mi csak munkaidőben műtünk, éjjel, hétvégén nem. Ezért ha csak lehet, érdemes előre megtalálni a helyes időpontot a műtéthez. Ez persze csak tervezett császárnál jön szóba. Segítséget adhat a fedeztetés időpontjától 60-65 napot számolni, vagy ha volt progeszteron eredmény, a 7ng-os értéktől 60-62 napot számolni előre. Ha volt LH teszt is, úgy nagyon egyszerű a dolgunk, mert az LH csúcstól 65 napra nagy biztonsággal vágható a kutya. Ha nem voltak hormonvizsgálatok, esetleg nem tudják, mikor párzott a szuka, úgy a tüneteket kell figyelni. Hasznos lehet a szuka ultrahang vizsgálata, ahol nem annyira magzati méreteket, inkább magzati szívverést nézünk. Amíg ez 200/perc körül van, nincs ok kapkodásra. Ha 150 alá megy, akkor viszont ajánlatos azonnal műteni, mert 1 napon belül elpusztulhat a kölyök. Progeszteron mérése a műtét időzítésére nem jó módszer, mert bár többnyire az ellés idejére lemegy a hormonszint 2ng alá, mi már mértünk ellés alatt 7 ng-ot, tehát lehetnek kivételek.

A műtétet általában medián laparatómiában végezzük (has közepénél vágunk) a köldöktől hátrafelé 8-12cm-es sebet készítünk. Nagytestű  és lógó tejmirigyű szukákon inkább horpaszon, oldalt vágunk. A sebbe behúzzuk a méhet, megnyitjuk, és a magzatokat burokkal együtt kiszedjük. Utána antibiotikumot teszünk az üres méhbe, majd zárjuk a méhsebet (ld a képen).

A hasfalseb zárása előtt antibiotikumos infúzióval átöblítjük a hasüreget, letöröljük a méhre tapadt vért, egyéb szennyeződést, "takarítunk". Erre azért van szükség, mert így csökken a letapadások veszélye, növelhető a későbbi termékenyülés esélye. A hasfalseb zárását 3 rétegben végezzük (ld kép)

A kölyköket kivételük után hideg vízben mossuk, majd töröljük, tarkótájékon dörzsöljük. Köldökcsonkot fertőtlenítjük, majd csipeszt teszünk rá átmenetileg, hogy ne vérezhessen. Ezután a kölyköt 37C-os melegpárnára tesszük (ld. kép), és a jelen levő gazdi gondjaira bízzuk. Mire a szukát összevarrjuk, általában leszedhető a csipesz a köldökcsonkról. Ha még mindig lenne vérzés, a csonkot lekötjük. Ödémás, "vizes" magzatnál vízhajtó, keringést javító injekciókkal próbálkozunk, a vizesedés mértékétől függően általában ezek menthetők.

A szuka altatását injekcióval végezzük, koktélunkban 5 féle hatóanyag van. Így egy-egy komponensből kevesebb kell, kevésbé kell számolni azok mellékhatásaival. Antidotumot, "ébresztőt" nem használunk. A megfelelő vitalitású kölykök kivétel után általában 1-2 percen belül hangot adnak, és elkezdenek mozogni. Ennek magyarázata az, hogy anyagcseréjük sokkal gyorsabb, mint a szukáé, így a méhen keresztül beléjük került altató sokkal gyorsabban kiürül.

Műtét ára: 40-80000 Ft, testmérettől függően